Skip to main content

week 50: restauratie Apothekersdijk, Leiden; inpassen van een trap

Hoe een nieuwe trap in te passen in een pand waar vrijwel alles hoog monumentaal is? Dat is de ontwerpopgave waar MW architectuur aan werkt voor dit pand aan de Apothekersdijk in Leiden.

In dit pand - dat uit een samenstelsel van een aantal kleinere panden bestaat - wordt een zogenaamd "familiehuis" gerealiseerd. De opgegroeide kinderen kunnen hier een eigen deel van het huis krijgen en de ouders kunnen hier straks ook blijven wonen in hun deel van het huis.

Om hier een logische indeling voor te maken, was het noodzakelijk in het voorhuis een trap in te passen van de begane grond naar de eerste verdieping.

In de 18e eeuw is die trap namelijk verwijderd, waardoor het erg lastig werd om de verdiepingen van het voorhuis als aparte familiedelen in te richten.

Verschillende opties en mogelijkheden zijn bestudeerd en met de opdrachtgever en afdeling Erfgoed van de gemeente overlegd. Na heel veel puzzelen en meten, is het gelukt een inpassing voor de nieuw trap te vinden die de hoog monumentale structuur zo minimaal mogelijk aantast.
Andere blogartikelen